Orang Yang Susah Sebenarnya


Sesekali terbisik dalam hati kita..arghh buat apa nak bantu dia nih.. sihat je aku tengok.. malas kerja jaa nih.. patut lar susah hurmmm..

Tahukah kita mungkin kita tak tahu di sebaliknya.. mungkin ada sesuatu yang menghalanginya.. Selalunya orang yang susah memang tak akan berkongsi kesusahan atau kesukaran yang mereka hadapi.. bimbang nanti pelbagai persepsi..

Mungkin ada benarnya hanya orang yang pernah hidup susah tahu akan selok belok kesusahan.. bukan orang yang susah itu tak nak keluar dari kepompong kesusahannya.. siapa yang tak nak untuk berjaya dan menjadi kaya.. mungkin kita perlu menyelami sebelum menghukumi dalam apa jua situasi..

Tidak dinafikan usaha mampu merubah keadaan.. namun usah dilupa juga  dengan Qada & Qadar.. adakalanya saat kita dalam kesukaran ALLAH datangkan ujian demi ujian hingga kita tidak mampu lagi bergerak ke hadapan..segalanya bagai ada halangan..bagai ada tangan yang menarik kita ke belakang..hanya yang pernah melalui kesusahan tahu apa itu kesukaran..

Jika kita tak mahu menghulurkan tangan  lebih baik kita diam dari berkata hal yang kita tak tahu pokok pangkalnya.. Kita boleh menilai orang dari luarannya namun tidak semua perkara orang akan bercerita pada kita.. Inilar realiti orang kita pada hari ini..

Adalah lebih baik kita menyelami kesusahan orang lain sampai ke dasar hati nya agar kita lebih memahami kesukaran yang dihadapi dari menghukumi..Tak siapa minta dilahirkan dalam keluarga yang susah..namun jangan dilupa “kesusahan” & “penderitaan” orang lain di sekeliling kita adalah “ujian” ALLAH buat kita…mungkin…

Ingat orang yang betul2 susah tak akan sesekali menceritakan kesusahan mereka pada orang lain kecuali kalau diasak persoalan demi persoalan..kerana mereka tak mahu hidup bergantungan dengan orang..tapi sebagai masyarakat kita harus bersedia untuk menghulurkan tangan atas nama kemanusiaan..

Namun saya tidak pernah sesekali menafikan ada juga di antara hidup dalam kesusahan kerana sikap kita sendiri dan selesa hidup meminta2 daripada berusaha..
Wallahualam..
No comments:

Post a Comment