Apakah segulung ijazah itu tanda manusia kaya dan berjaya?Ramai orang menyangka, memiliki segulung ijazah itu sudah cukup membuat hati kita bahagia hidup kita berjaya?

Andai segulung ijazah mampu memberi ketenangan mampu memberi kekayaan kepada manusia nescaya semua orang akan berlumba2 untuk memilikinya..

Memang memiliki segulung ijazah itu menyumbang kepada faktor kerjaya yang lebih selesa dan peluang mendapat gaji yang lebih tinggi namun itu bukanlar segala2nya..

Hatta pemegang SPM sekalipon jika ingin kita ingin berjaya kita boleh melakukan, ramai orang di luar sana memikirkan faktor memiliki segulung ijazah itu faktor untuk lebih berjaya..

Tapi jika kita ingin berjaya kita boleh kecapi dengan usaha..

Apakah lebih bertuah memiliki segulung ijazah berbanding kita yang menoreh getah, apakah ketenangan itu terletak pada segulung ijazah..

Apakah seorang pemegang ijazah itu Allah tidak datangkan kesedihan kepadanya, kesakitan seperti mana orang lain juga menerimanya..dan adakah kerana faktor segulung ijazah itu juga seseorang itu terlepas dari apa yang Allah telah takdirkan untuknya.

Tidak sama sekali, samada kita pemegang segulung ijazah atau upsr kehidupan kita adalah sama..penat lelah sakit pening dan apa yang orang lain rasa tetap sama..

Segulung ijazah mampu memberikan kita lebih peluang dalam kerjaya dan duduk di atas kerusi dengan jawatan yang lebih tinggi, namun bukan bermakna gaji diterima dengan hanya goyang kaki.

Ramai kita diluar sana telah tersalah sangka, menganggap mereka yang berjaya dan memiliki pangkat dalam kerjaya tidak perlu bekerja keras dan tidak menghadapi stress, malah ada yang menyangka hidup orang yang memiliki ijazah lebih mudah dan banyak harta.

Apakah kita telah membuat kajian sebaiknya, ramai usahawan yang berjaya pada hari ini bukan dari mereka yang memiliki segulung ijazah dan bukan lar berlatar belakangkan keluarga yang senang..yakinlah segulung ijazah tak mampu mengubah kehidupan walaupon ia adalah sebahagian dari penyumbang tapi usaha dan kecekalan untuk mencari rezki itu adalah faktor penyumbang kepada kejayaan dan kekayaan.

Teruskanlah kehidupan dan terokailah peluang yang ada dihadapan walaupon hanya sebagai penjual pekasam.. Kerana usaha yang kecil akan menghasilkan pulangan yang lumayan..rezki yang Allah janjikan tidak terletak pada segulung ijazah yang dipegang..

1 comment:

  1. betul.. setuju.. apa2 pun ilmu itu penting untuk rujukan hidup

    ReplyDelete